O Varaždinu

Business & leisure  

Ovdje je svako Srce kao cvijet, u pramenu duginih boja, otkucava ritmom Sunčevog sata. Nama je Život velik i zato ga koračamo polako, zagrnuti toplim Krovovima grada. Kada zbor Zvonika spusti glas niz pročelja, jedna dama izabere svog suputnika i neki odvažni vitez zamijeni mačeve Poljupcima. Ovdje znaš, sav se svemir utkao u dječje Osmjehe odaslane zvijezdama pa i vjetar sasvim tiho noću, šapatom snova, okreće mjesečinu po krovovima, ne budeći male Anđele.

Udahni i maštaj, osjeti i uživajGrad kojeg stanovnici vole, a gosti mu se dive i hvale ga

Grad Varaždin nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske uz desnu obalu rijeke Drave kao kulturno, obrazovno, gospodarsko, sportsko i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske. Ovdje ćete snažno osjetiti duh srednjevjekovnih i baroknih vremena što se potvrđuje višegodišnjim nagradama Varaždinu za najbolju hrvatsku kontinentalnu turističku destinaciju. Tu je svaki pogled kao slika s razglednice i svaki trenutak prožet ljepotom.

Varaždin
Varaždin
O Varaždinu

VARAŽDIN

  • Broj stanovnika: cca 50.000
  • Nadmorska visina: 169m - 173m
  • Srednja godišnja temperatura: 10°C
  • Srednja godišnja vlažnost zraka: 78%

Povijesna jezgra

Varaždin

Ono po čemu se Varaždin razlikuje od drugih gradova, njegova je izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Starog grada na relativno malom prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma, secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica.

Bogatstvo sakralne baštine ispričat će vam još jednu priču o Varaždinu kao Gradu zvonika, ali i ljudima koji su ga stoljećima gradili, a anđeli na oltarima, zidovima i slikama svojom će vam dobrotom zahvaliti na svakom pogledu.

Stari grad (srednjovjekovna utvrda)

Varaždin

Varaždinska feudalna utvrda, od davnina nazivana Stari grad, najznačajnija je povijesna građevina Varaždina. Bila je središte plemićkog posjeda, vlasnički i pravno odvojenog od kraljevskog i slobodnog grada Varaždina. Današnja utvrda građena je od 14. do 19. stoljeća. Najstariji njen dio je središnja kula. Klupe i baldahini u njenom prizemlju najljepši su primjeri gotičke svjetovne plastike na sjeveru Hrvatske. Za ratova s Turcima u 16. stoljeću pregrađena u renesansni Wasserburg, utvrdu – dvorac okružen visokim zemljanim nasipima s bastionima, opkoljen dvostrukim pojasom vode. Pregradnju su u drugoj polovici 16. stoljeća izveli talijanski graditelji iz okolice Coma na čelu s glavnim carskim graditeljem utvrda na Slavonskoj granici Domenicom del Lalliom.

U počast milenijske obljetnice hrvatskog kraljevstva otvoren je u Starom gradu 1925. godine Gradski muzej Varaždin. U njegove prostore smjestile su se zbirke najstarijeg, Kulturnopovijesnog odjela, čije su brojne zbirke i u naše vrijeme izložene u stilskim sobama. Najvrijednije su zbirka cehovskih predmeta, namještaja, povijesnih portreta, oružja, slika, satova, porculana i stakla koje uz mnoge druge predmete svakodnevnog života varaždinskog plemstva i bogatog građanstva posjetitelji i danas mogu vidjeti u 40-ak muzejskih prostorija.

TZ Varaždin

Za više detalja posjetite stranicu Turističke zajednice grada Varaždina Turistička zajednica